La Pinya és un col·lectiu que duu a terme un projecte educatiu, formalitzat en una associació, que es basa en unes eines i pràctiques respectuoses amb els processos de creixement i desenvolupament dels infants.
L’actitud de respecte i acompanyament a les necessitats de l’infant i del col·lectiu del qual forma part és l’eix que articula el projecte.
Creiem necessari encabir la Pinya dins de l’entramat d’iniciatives que aposten per la transformació social. En una societat on els diners són més importants que les persones, on el consum, la competitivitat i l’individualisme semblen ser l’únic modus vivendi, nosaltres apuntem exactament en la direcció contrària, és a dir, cap a la justícia social i on allò comunitari té un valor vertebrador i es construeix des de la lliure participació de totis. És per això que des del recolzament mutu, el compromís i la responsabilitat col·lectiva provem d’articular aquest projecte.
Remarcar, també, que no és casual que el projecte es desenvolupi en un espai reivindicat històricament pel veïnat que gestiona l’Associació de Veïns del barri de Finestrelles car que entenem que tant la reivindicació d’espais per a usos socials com l’educació lliure són eines que ens permeten avançar en el camí de l’autonomia social.
Per a la Pinya, un espai per a nenes i nens només té sentit donant-los-hi el protagonisme que els hi pertoca, respectant els processos associats al seu creixement; per a tal objectiu, el col·lectiu acompanya la canalla donant resposta a les seves necessitats, sense avançar-se ni pensar per ella, en la convicció de que els infants tenen un ritme i interessos particulars, no determinables pels adults.
Alhora, entenem l’infant com a membre d’aquesta comunitat, la Pinya, de la que en gaudeix i n’és responsable; per aquest motiu, donem una importància cabdal al creixement personal de la criatura en el context col·lectiu en que es desenvolupa i, per tant, a l’adquisició d’eines que ens permetin una convivència basada en la llibertat, el respecte i el suport mutu.
A la Pinya no hi ha especialistes que ensenyin, l’aprenentatge és una actitud col·lectiva, multidireccional i recíproca. Tant aprenen els nens dels adults, com els adults de la canalla i, sobretot, els infants entre ells.
Construïm el projecte a partir dels coneixements i les experiències pròpies, i també amb elements que ens convencen d’altres iniciatives pedagògiques. Aquesta base, sumada a la constant atenció als processos que viu la canalla, és l’eina amb què fem front a les situacions i necessitats que van sorgint.
Donades aquestes característiques, l’assemblea (d’acompanyants, famílies i col·laboradors) és l’espai i el temps des d’on definim col·lectivament les pràctiques que formen la Pinya, partint d’uns valors comuns i prenent com a base l’experiència acumulada des de l’inici del projecte, que és la que ens ha permès definir-lo i anar avançant. L’actitud de respecte envers aquest procés, l’experiència acumulada i la seva plasmació en el projecte és indispensable per a seguir creixent. Concretament, el col·lectiu demana a les persones que s’incorporen de nou al projecte una actitud de respecte en vers les decisions preses al llarg de la seva trajectòria.
¿Montessori?, ¿Waldorf?, ¿Educación libre?, ¿Reggio Emilia?, ¿Freinet? Descubre las diferencias en Otra educación ya es posible