Si estás buscando el listado de proyectos educativos, haz clic aquí.

Què és Ludus?

Ludus és un directori de projectes de pedagogies alternatives a Espanya. Hem optat per incloure qualsevol projecte que suposi una alternativa a una visió més o menys tradicional de l'educació, per la qual cosa es mostren opcions molt diverses: escoles lliures, escoles bosc, escoles Waldorf, centres Montessori, associacions dedicades a l'estudi i divulgació, col·legis públics que en part o totalment estan adoptant alguna d'aquestes pedagogies, etc. I per als més petits, grups de criança i mares de dia.

Aquí podreu trobar un llistat de projectes a la vostra zona; després, dependrà de vosaltres decidir el més adequat per al vostre/a fill/a. A la web de cada projecte podreu llegir més sobre la seva pedagogia, ideari, horaris, etc. En qualsevol cas, el més recomanable és que aneu a conèixer-los. Moltes escoles realitzen jornades de portes obertes o us permetran visitar-los per veure les instal·lacions i poder parlar amb els seus responsables.

En Ludus no coneixem directament més que a una petita part de les escoles llistades, per la qual cosa no podem recomanar-vos unes més que unes altres. Per això, insistim en la necessitat de conèixer-les de primera mà per poder triar la més adequada. Alló que a la seva web pot semblar fantàstic o la meravellosa experiència que us pugui relatar una mare no té per què coincidir realment amb les vostres expectatives. Fins i tot entre escoles amb una mateixa metodologia poden donar-se grans diferències.

Què vol dir Ludus?

Ludus era el terme amb que en l'antiga Roma es designava a les escoles per a nens (fins a 11 anys), però també significava entrenament, diversió o joc. Aquest és el sentit que ha mantingut en algunes llengües romanços (ex. lúdic en català).

La paraula amb que actualment es denomina el ludus, escola, prové del grec σχολή (skholḗ), que paradògicament volia dir oci, tranquil·litat. Posteriorment, va passar a significar el que es fa en el temps lliure i, més concretament, allò que mereix la pena fer-se.

Qui hi ha darrere de Ludus?

Ludus és un projecte personal d'Almudena García, programadora, mare i autora de Otra educación ya es posible

Agraïments

Vull donar les gràcies a totes les persones que m'han ajudat a fer la web, especialment a Silvia, per les seves il·lustracions, i a Jaime, per més coses de les que caben aquí.

Gràcies a Pacuvio, per ensenyar-me llatí, a Julia, que va ser la primera a explicar-me que era això de l'educació no directiva i a Biel, Belén, Silvia i resta de la colla, a qui dec haver conegut aquest món des de dins.

I per descomptat, gràcies mil a qui demostreu cada dia que una altra educació és possible.