Objectius del grup
Constituïts com associació per la criança compartida Tribu Sugurú, en l’actualitat el grup està format per 9 famílies organitzades, per tal de poder assolir els objectius que anem consensuant durant el curs. Les sessions que despleguem amb els infants estan compostes per la presència de dos adults de referència en rotació setmanal, que es coordinen amb les permanències diàries. Ens trobem a les 9.30 h i hi estem fins a les 14 h. Seguim el calendari escolar oficial.

Des de la data de constitució de l’entitat, a l’octubre del 2013, fins a l’actualitat, cal destacar el fort esperit de responsabilitat i de compromís de tots els membres que
n’han format part al llarg d’aquesta història singular. Durant aquests anys hem fomentat xerrades obertes per difondre i compartir la nostra experiència, hem fet exploracions pels entorns propers per trobar sinergies amb agents del barri, hem proporcionat suport a iniciatives relacionades amb la criança compartida, amb cursos, tallers i difusió d’informació relacionada. Hem ofert també alguns debats per reflexionar sobre la criança i la conciliació de la vida laboral i familiar, hem fomentat la participació i la implicació del grup amb la voluntat d’incidir en millores substancials per a la comunitat en general, ampliant la visió del que pot arribar a ser una criança en grup, organitzada i respectuosa amb tots els ritmes personals que apareixen, també hem volgut incloure el valor intergeneracional d’altres membres familiars, com avis, tiets, etc.

Aquest grup de criança no es considera a si mateix un grup tancat, sinó més aviat com un grup en creixement amb la voluntat d’entrar en contacte amb altres famílies i experiències relacionades amb la seva activitat. Un creixement no obstant, assumible sempre i quan
es respecti la filosofia de les ràtios adults/infants, i les bases d’acompanyament en el pla educatiu.
Què i qui som La Tribu Sugurú?
Què i qui som?
Implicació i filosofia
Relació amb el medi
Objectius del grup
• Crear un espai d’interacció, joc i experimentació pels infants.
• Acompanyar els processos d’aprenentatge des del respecte i l’atenció màxima.
• Tenir cura amb la primera alimentació dels infants per desenvolupar una salut òptima.
• Gaudir en la mesura del possible d’espais exteriors en contacte amb l’aire lliure.
-Fer conviure els diferents idiomes naturals de les famílies que formen part del grup per afavorir el grau de multiculturalitat.
Implicació i filosofia
La família ha de tenir un matí lliure en relació a la ronda de permanències, perquè el pare o la mare pugui estar present i assistir a l’adult acompanyant. És important que la implicació sigui familiar, que siguin presents i puguin implicar-se tant el pare com la mare o aquells adults de referència directa per l’infant.

Cal poder assistir a les assemblees que es duen a terme un cop al mes (una logística i una pedagògica). Les decisions es prenen sempre per consens. Quan s’estanqui el debat, per votació (que sempre és millor evitar).
No seguim “a ratlla” cap mètode pedagògic, però sí una línia clara de criança respectuosa, no directiva, utilitzant un llenguatge polit i amorós. El ritme el marquen prioritàriament els infants, i els adults ens dediquem a procurar seguir-los i transmetre’ls confiança en les seves exploracions i aprenentatges.

Com a grup coincidim en el fet de creure que els primers anys de vida són claus davant les diferents etapes evolutives que protagonitzen els infants. En els primers anys de vida, les neurones s’organitzen i connecten a una velocitat vertiginosa, els centres d’informació neuronals esdevenen autèntics nodes amb una capacitat plàstica inimaginable que respon a l’estimulació que prové de l’exterior. Per això es diu que els nadons són com esponges, per què absorbeixen sense fi tot allò que esdevé estímul, percepció, contacte, etc. Com podem no atendre aquestes diferents fases sense posar-hi una mica d’atenció? Com podem desaprofitar la possibilitat de posar coherència en l’educació durant aquests primers anys de vida? No hi ha etapa evolutiva comparable al llarg de l’existència humana. No hem d’oblidar que aquesta etapa de la vida és la que determina les bases del que més tard serà la manera de moure’ns i comprendre el món.
“L’escola ensenya la ubicació dels rius, però mai explica la importància de l’aigua. Som un bagul ple de continguts, però buit de context. D’aquí ve la nostra dificultat per aplicar el coneixement a la realitat.”

Rodolfo Llinás
Relació amb el medi
Des de l’inici, la tribu va néixer amb un esperit nòmada, volíem que els infants tinguessin l’oportunitat de conèixer llocs variats i diversos, per això vàrem decidir invertir en un mitjà de transport sostenible com resulta ser la nostra bici conjunta que anomenem sugurubús. Així podem descobrir racons de ciutat que a escala dels infants es converteixen en oasis i poden desplaçar-nos per la platja amunt i avall apreciant els canvis de cada estació de l’any.
Estem, per dir-ho d’una altra manera, fen paisatge cada dia, per què entrem en contacte amb
la gent, amb la realitat dels entorns, i així passem els matins. Dia rere dia podem reconèixer situacions similars però no iguals, les que protagonitzem amb les idiosincràsies dels llocs per on passem.

Aprenem conjuntament a desenvolupar un veritable sentit d’afecte cap als llocs i les persones, qüestió que ens obliga a mantenir un criteri respectuós cap a tot allò que forma part d’aquests paratges, perquè ens sentim que en formem part activa. Els materials que fem servir tant per menjar, jugar, aprendre, etc. intentem que estiguin fets amb materials orgànics i/o biodegradables. Practiquem una dieta bio-vegana, que preparem per torns totes les famílies. Per aprendre’n fem trobades comunes que serveixen per crear plats nous amb l’ànim de que els infants mantinguin interès cap als aliments i l’acte de compartir el menjar. Els ingredients són de temporada i de proximitat.

Si volguéssim situar-nos conceptualment en un àmbit de sostenibilitat, defensaríem idees properes al decreixement convivencial (utilitzant el concepte d’Ivan illich per Santiago Vilanova, 2006). Aixó com de comunitats organitzades integrades dins els sistemes energètics actuals, per esdevenir sostenibles de manera real.

Amb el temps hem descobert diverses iniciatives en l’àmbit internacional, les quals estan en la mateixa línia respecte a les nostres pràctiques, escoles de bosc del nord d’Europa i també projectes localitzats en costes i platges com per exemple les Beach schools/Forest schools:
www.archimedes-training.co.uk/our-training/beach-schools/
Grup de criança compartida
Vine a veuren's qualsevol dia a la platja de la Barceloneta.

I si voleu mes informació no tardeu a escriure a:

latribusuguru@gmail.com
Tornar a l'inici
Què i qui som?
Implicació i filosofia
Relació amb el medi
Objectius del grup
Implicació i filosofia
Relació amb el medi
Què i qui som?
Objectius del grup
Relació amb el medi
Què i qui som?
Objectius del grup
Implicació i filosofia
Contacte
Amb la col·laboració de: